We zijn er allemaal wel schuldig aan: het uitstellen van ons bezoek aan de tandarts of mondhygiënist. Die halfjaarlijkse controle komt nét even niet zo lekker uit, je was je afspraak helemaal vergeten en hebt nu al andere dingen op de planning staan, of je hebt er simpelweg geen zin in. De oplossing? Verplaatsen of afzeggen, duh! Maar wist je dat dat nog weleens grote gevolgen kan hebben voor je algehele gezondheid? In dit artikel nemen we je mee in de horrorverhalen van anderen, zodat jij de volgende keer wél braaf in de stoel zit bij een mondhygiënist in Amsterdam.
Niet naar een mondhygiënist in Amsterdam gaan: what’s the worst that could happen?
Ga je niet regelmatig naar een mondhygiënist in Amsterdam, dan kunnen er allerlei tandheelkundige problemen ontstaan. Vaak denken mensen, en dan vooral jongeren, dat een gaatje the worst case scenario is. Niets is minder waar. Want naast een slechte adem, pijn en een mond vol bacteriën, kan er bijvoorbeeld ook een ontsteking ontstaan. En dan zul je een wortelkanaalbehandeling moeten ondergaan. Hierbij wordt het kanaal van je tand (dat onder je tandvlees in je kaak verankerd zit) schoongemaakt om de bacteriën die deze ontsteking hebben veroorzaakt te bestrijden. Stel je deze behandeling uit? Weet dan dat de ontsteking niet vanzelf weggaat. Je loopt het risico dat je tandweefsel afsterft of dat de ontsteking zich verspreidt naar je kaken, waardoor je nóg meer tanden en kiezen kunt verliezen. Niet mals, dus!
Hoe een mondhygiënist in Amsterdam voorkomt dat er plantjes in je mond gaat groeien
Wist je dat er zelfs plantjes in je mond kunnen groeien als je niet goed voor je tanden zorgt? Dat overkwam bijvoorbeeld een man in Taipei. De man dacht zelf dat hij gewoon immens veel last had van een gaatje, en hoewel de tandarts ook daadwerkelijk een gaatje vond, zag hij daar ook nog wat anders: er groeide een plantje van een tropische vrucht in dat gaatje. In Engeland werd ook ooit een ontkiemend tomatenzaadje gevonden in iemands mond. Je volgende bezoek aan een mondhygiënist in Amsterdam kun je dus beter niet overslaan als je je eigen mond niet tot experimentele moestuin wilt maken.
Ga ook niet zelf te werk, maar ga gewoon naar een mondhygiënist in Amsterdam
In Engeland was er overigens ook eens een patiënt die zó bang was om naar de tandarts te gaan dat ze zelf met secondelijm haar afgebroken tanden weer terug in haar mond plakte. Dat klinkt misschien als een grappige en creatieve oplossing, maar het is verre van gezond of verstandig. Door de schadelijke chemische stoffen in de lijm waren de botten in haar mond en kaken zo ver vergaan dat ze bijna al haar tanden kwijtraakte en met titanium pinnen en een kunstgebit verder door het leven moest. Een bezoek aan een mondhygiënist in Amsterdam had haar behoorlijk wat narigheid kunnen besparen, want een mondhygiënist had bij het zien van haar eerste poging om zelf haar gebit te herstellen ongetwijfeld direct ingegrepen.
Ben je nu te bang om naar een mondhygiënist in Amsterdam te gaan? Dit kan je er aan doen!
Hebben bovenstaande verhalen juist averechts gewerkt, ben je nu te bang voor wat een tandarts aan gaat treffen, of was je altijd al nerveus om naar een tandarts of mondhygiënist in Amsterdam te gaan? Weet dan: voorkomen is altijd beter dan genezen. Bovenstaande verhalen hebben allemaal hetzelfde thema, namelijk verwaarlozing van het gebit. Met een jaarlijkse of halfjaarlijkse controle kan de tandarts of mondhygiënist je veel pijn, narigheid én geld besparen. Die ‘vervelende’ controles duren slechts een paar minuten en zijn er immers om problemen vroegtijdig op te sporen. Zo kan een tandarts een zwakte in je gebit al zien, zelfs voordat je hier zelf iets van merkt. Je krijgt dan tips om meer schade, ellende en mogelijke ongewenste plantengroei te voorkomen.
Ben je nog niet overtuigd? Weet dan dat je echt niet de enige bent met een vrees voor de tandarts. Sterker nog: ruim een kwart van alle Nederlanders is bang om naar een tandarts of mondhygiënist in Amsterdam te gaan! En dat weten deze professionals ook. Bespreek daarom je angsten met de praktijk. Zij kunnen je dan zowel voor, tijdens als na je behandeling helpen om van je angsten af te komen, zodat jij de volgende keer comfortabeler in de stoel ligt.