Acné doet niet aan leeftijdsdiscriminatie en kan bij iedereen voorkomen. Hoe bestrijd je het echter?
Wie met acné te maken heeft weet dat de impact ervan niet altijd gering is. En het maakt niet uit hoe oud je bent, want ook volwassenen kunnen last hebben van deze huidproblematiek. Het is dan ook zeker geen puberprobleem. Maar hoe bestrijd je het dan?
Acné is misschien wel de bekendste huidklachten en is in feite een aandoening van de talgklieren. Deze talgklieren houden de huid soepel door talg aan te maken, en monden uit in haarzakjes. Op het moment dat de haarzakjes verstopt raken ontstaat acné, waarbij puistjes en mee-eters verschijnselen zijn die jullie vast niet onbekend zijn. Deze huidaandoening vind je vooral op het gezicht, de rug en de schouders, omdat de huid hier de meeste talgkliertjes bevat.
Alhoewel het bij jongeren het meest voorkomt, is acné zeker niet exclusief voor deze groep en zien we het ook bij volwassenen. Voor jongeren is het al een behoorlijke strijd in een toch al onrustige levensfase, alhoewel het bij velen op een gegeven moment gelukkig stopt, maar voor volwassenen is het ook bijzonder vervelend. Je dacht immers dat het na een bepaalde leeftijd wel zou stoppen. Toch?
Waarom krijg je acné?
Met andere woorden, waarom raken de haarzakjes waarin de talgklieren uitmonden verstopt? Over het algemeen is dit toe te kennen aan meerdere factoren gecombineerd. Je kunt bijvoorbeeld denken aan verhoogde talgproductie, slechte afschilfering van dode huidcellen en bacteriën in haarzakjes en talgklieren. Daarbij spelen ook erfelijkheid en hormonale ups & downs een rol.
Wat echter ook belangrijk is om te weten, is dat stress en voeding – zuivelproducten en suiker – invloed hebben op je huid en mogelijke acné. Daarbij dragen ook verkeerde huidverzorging en zelf puistjes uitdrukken een steentje bij. Er zijn dus nogal wat handelingen en zaken die je kunt vermijden om de kans op de huidaandoening te minimaliseren.
Belangrijk, doe-het-zelven is bij acné geen aanrader. Een specialist in de arm nemen is raadzaam, aangezien de bestrijding ervan maatwerk is.
Verschillende soorten acné
Er zijn meerdere soorten acné. Een huidspecialist zal bekijken welke soort aan de orde is, opdat de juiste behandeling kan worden ingezet. De verkeerde huidverzorgingsproducten hebben een averechts effect op de huid, dus zoek naar een expert.
Hieronder twee bekende soorten:
Acné tarda
Deze term wordt gebruikt bij mannen en vrouwen met acné boven de 25 jaar oud. Kenmerkend bij deze variant voor volwassenen zijn puistjes en mee-eters rondom de kin en mond.
Acné vulgaris
Ook wel ‘jeugdpuistjes’ genoemd en de meest voorkomende vorm van de huidaandoening. Begint meestal in de pubertijd en zo’n 85% heeft er last van in lichte tot zware vorm.
Klik hier voor andere soorten.
Hoe acné bestrijden?
Heel belangrijk, zoals eerder gezegd, kies voor een specialist en ga niet zelf experimenteren. Alle middeltjes voor thuis van de drogist, huisarts en schoondheidsspecialiste dragen enig risico met zich mee. Het kan soms helpen, maar heel vaak ook niet, waarbij een averechtse werking optreedt. Ga op consult bij een partij als Huidzorghouten.nl en laat je professioneel onderzoeken. Een huidtherapeut gaat namelijk naar de kern van de oorzaak van de onzuivere huid. Wat is er aan de hand, hoe komt het en wat heeft de huid nu nodig, zijn enkele vragen die worden gesteld en beantwoord.
Met de huidtherapeut zul je oplossingen creëren om acné te voorkomen in plaats van symptoombestrijding. Middels een persoonlijk behandelplan zul je vervolgens werken aan een rustige en stabiele huid. Een gezonde huid. Acnétherapie kan bijvoorbeeld bestaan uit reinigende behandelingen, microdermabrasie, peelings, micro-needling therapie en uiteraard veel aandacht voor de huidverzorging. Mocht je trouwens last hebben acné-littekens, dan zijn er bovendien laserbehandelingen mogelijk.
Lees ook:
Hoe ziet een vrouw van 60 jaar het leven?